ANA SAYFA        PROFİLİMİZ        HİZMETLERİMİZ        REFERANSLARIMIZ       GALERİ        İLETİŞİM
  Merak Ettikleriniz      Gizlilik İlkemiz     sitemap        
elsa mühendislik meganik Doğal gaz kombi tesisat iletişim  0 212 852 95 15

 123
Kombi doğalgaz tesisat

MERAK EDİLENLER

 
 
KOMBİ NEDİR?

Doğalgaz ve LPG ile çalışabilen, hem ısınma ihtiyacı ve hemde sıcak kullanım suyu ihtiyacını karşılayabilen, bu sebeple ayrı bir şofbene ihtiyaç duyulmayan cihazlardır.

Kombi kelimesi ingilizceden dilimize geçmiştir. İngilizcede kombi ( Combi , Combined “Birleşik” ) anlamına gelmektedir.

Kombi cihazı 20kw kapasiteden başlayarak 100kw kapasiteye kadar tek bir cihazda toplanabilmektedir. 100kw ve üzeri kapasitelerde kaskad denilen yanyana bağlanarakta çalışabilmesi mümkündür. Bu nedenle ısıtabileceği alanı sınırlamak doğru olmaz. 60m2 den başlayarak 30.000m2 ve üzerine kadar kombi cihazları ile merkezi ısıtma sistemleri kurmak mümkündür.

Kombi hafif ve küçük boyutlara sahiptir, Kolaylıkla taşınabilir duvara asılabilir.

Kombi cihazları sessizdir ve montajları çok kolaydır.

Kullanıcısına bağımsız ısınma konforu yaşatır.

Kaskad bağlantılarda ciddi tasarruf sağlar.

Kombiler 3 tiptir.
1 - Bacalı Kombiler ( Çoğu gaz dağıtım şirketi tarafından istenmeyen cihazlardır )
2 - Tam Hermetik Kombiler ( Standart üretimde olan kombilerdir )
3 - Yarı Hermetik Kombiler ( Artık piyasada bulmak mümkün değildir )

Günümüz kombileri tam elektronik ateşleme sistemine sahiptir. Dolayısıyla kombi ayarı bir kez yapıldıktan sonra ek bir ayara gerek kalmaz ve çok konforludurlar.

Günümüz kombileri elektronik teknolojisininde beraber gelişimi ile mikro işlemcili yapıya sahiptirler. Kullanıcının kullanım huylarını öğrenebilen, tam alev modülasyonu yapabilen, haftanın günlerine hatta günün farklı dilimlerine dahi programlanabilen kombiler günümüz piyasasında satıştadır.

Yoğuşmalı Kombi Nedir ?

Yoğuşmalı Kombi Çalışma Prensibi : Turbo eşanjör sistemi ile atıkgaz sıcaklığı düşürülerek yanma sonucu oluşan su buharı sisteme geri kazandırılmakta ve bunun sayesinde de yüksek verim elde edilmektedir.

İZOLASYONUN ÖNEMİ
Isıtma işlemi yapılacak mekanda ısı yalıtımının önemi
Kalorifer sisteminde hangi yakıt kullanılırsa kullanılsın , yakıtın tasarruflu kullanılması ısıtılacak mekanın yalıtım durumuna bağlıdır.yalıtımlı mekan ile yalıtımsız mekan arasında yakıt tüketimi açısından en az %50 fark olacaktır.bu yüzden ısı yalıtımı çok önemlidir.yalıtımlı mekanda ısı kaybı daha az olacağı için cihaz daha az devreye girerek daha az yakıt harcayacaktır.
örneğin 100metrekare kötü izolasyonlu daire için 150YTL fatura geliyorsa aynı dairenin izolasyonunun mükemmel olması durumunda 50YTL FATURA GELEÇEKTİR.
farklı bir örnek olarak kaynar suyu termos içine koyarsanız, gün boyunca su sıcaklığı çok fazla değişmeyecektir. aynı suyu tencere gibi yalıtımsız bir ortama koyarsanız bir saat içinde tamamen soğur.

İYİ İZOLASYON İÇİN:
Mekan içinde pencere ve kapı aralıklarından hava geçişinin engellenmesi
Pencerelerin çift cam olması
Dış duvar içinde strofor ( yalıtım malzemesi) olması
Zemin, toprak veya hava temaslı ise yalıtım malzemesi kullanılması
Tavan, hava temaslı ise yalıtılması
gibi mekanın tüm yüzeylerinin yalıtımlı olması halinde yakıt tasarrufu %75 civarında olacaktır.
Binanızın izolasyonu iyi değil ise iyi bir izolasyoncu firma ile bağlantıya gecip binanızın tüm dış duvarlarını koruma altına alabilirsiniz. yapacağınız masraf en geç 2 yıl içinde amorti edilecektir. sonrası ise kar olarak cebinizde kalacaktır.
Ne kadar iyi izolasyon yaparsanız cebinizde o kadar çok para kalır. Ayrıca sadece siz tasarruf etmeyecek devlet olarak ta dışarı daha az para ödenecektir. Hem kendi tasarrufunuz hem ülke tasarrufu hem çevre temizliği açısından faydalı olacaksınız.


EKONOMİK ISINMA BİLGİLERİ

Kalorifer kullanıcılarının sistemi ekonomik çalıştırmaları için tavsiyeler
1- Kışın insanlar bol ve kalın giysilerle, vücut ısısının dışarıya atılmasını önlerler. Normal bir insan, 2,5 m2 bir deri alanına sahiptir. Hareket halinde kışın 100 kcal/h dışarıya enerji atar. Bol giysilerde vücutla dış hava arasında husule gelen hava boşluğu çok iyi bir izolasyon tabakası teşkil eder.

2- Ülkemizde hemen hemen bütün kazan daireleri bodrum katlarının en kötü bölümlerinde tesis edilmiştir. Bu hacimlerde kazanlar yanma için gerekli taze havayı alamaz. Yanma eksik olur, verim düşer, yanmamış gazlar çoğalır. Aynı şekilde bu gazlar dar, küçük ve kirli bacalarda boğulur. Şehir hava kirliliğine esas teşkil eden olaylardan biri budur.

3- Evlerimizde; kazanları düşük sıcaklıkta gece-gündüz yakmak, gündüzleri yakıp, gece söndürmekten daha ekonomiktir. Kış günleri; sıcak suyu haftanın yedi günü 42°C'da devamlı vermek haftada 3 gün vermekten daha ucuza mal olabilir.

4- Antre,koridor,merdiven holü, bodrum ve kullanılmayan kiler ve odalardaki radyatörleri söküp attığımız takdirde konforumuzdan hiçbir şey kaybetmeyiz.

6- Kışın soğuk günlerde evin iç sıcaklığı en çok 20°C konfor sıcaklığına ayarlanmalıdır.

7- Giyiminize dikkat ediniz. Özellikle yaşlı ve çocukların giysilerini uygun seçiniz.

8- Odalarda; masa, sandalye ve yataklarınızı dış duvarlardan uzak tutunuz.

9- Güney cephesi pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız. Geceleri bu pencereleri pancur, perde ve rüzgarlık ile kapatınız.

10- Geceleri uyurken kalın örtünerek oda sıcaklığını 15°C ila 18°C'ye düşürünüz.

11- Güneş alan camlarınızı her gün temizleyiniz. Güneşin pasif ısıtmasını sağlayınız. Bu cam önlerinde yeşil bitki üretiniz.

12- Gece, gündüz ısınan evleri %50-%55 rutubetlendiriniz. 18°C ısınan bir odanın rutubetlendirilmesi halinde hissedeceğiniz efektif konfor sıcaklığı 20°C üstünde olacaktır. Çünkü, nemli hava sıcaklığı daha iyi tuttuğundan, buharlaşma azalacak vücudunuz daha az ısı kaybedecektir.

13- Çok soğuk günlerde özellikle yaşlı ve çocukları bal, şeker ve vitaminle takviye ediniz. İnsanlar bu takviye ile bulundukları sıcaklıktan 2°C fazla konfor hissedebilirler.

14- Radyatörlerin üstlerini ve önlerini kapatmayınız.

15- Radyatör arkalarını tecrid ediniz.

16- Sıcak su olmayan günler banyo radyatörünü kısınız.

17- Perdelerinizin radyatör önünü kapatmamasına dikkat ediniz

18- Kullanmadığınız oda, kiler antre ve merdiven radyatörlerini kapatınız


KOMBİ CİHAZI SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:

Araştırmacı olunuz. Tüm firmaların kombi cihazları ile ilgili yetkililerden veya bayilerinden tatmin edici bilgiler alarak cihazları tanıyın.

Araştırmacı olunuz. Çevrenize, dost ve akrabalarınıza, kısaca kombi cihazı kullanan tanıdıklarınıza sorunuz. Şikayet ve övgülerine dikkat ediniz.

Araştırmacı olunuz. Kombi almaya karar verdiğinizde firmaların satış sonrası hizmetlerini araştırınız. Unutmayınız ki servis ve yedek parça hizmeti olmayan hiçbir mamulden memnun olamazsınız. Firmaların cihazları için verdikleri garanti ve sigortalarını inceleyiniz.

Araştırmacı olunuz. Cihazların emniyet sistemlerini mutlaka inceleyiniz. Yıllarca iç içe yaşayacağınız bu cihazların uzun yıllar problemsiz çalışacak emniyet sistemleriyle donatılmış olmasına dikkat ediniz.

Araştırmacı olunuz. İlk yatırımı değil, kullandıkça ekonomik olacak, yakıtta en cimri en tasarruflu cihazı seçiniz.

Araştırmacı olunuz. En kaliteli malzeme kullanılmış, en uzun ömürlü, ömür garantisi en yüksek, sizi içi ve dışıyla tatmin eden cihazı seçiniz.

Araştırmacı olunuz. Cihazın dış görüşüne bakmayınız. Dış kapağı açtırıp cihazın içerisine bakınız.

Cihazı çalışır halde görmeye gayret ediniz. Çalışır cihazın sesini (sessiz olması çok önemlidir.), alev boyunu ve alev modülasyonunu, emniyet sistemlerini, pompa çalışmadan gaz yolunun açılıp açılmadığını, ateşleme sistemini (elektronik ateşleme olması önemlidir) inceleyiniz.

Araştırmacı olunuz. Cihazın tipine ve ısıl kapasitesine mutlaka dairenizi inceleterek karar veriniz. Tam bir mühendislik çalışması yaptırmadan (ısı hesabı, baca analizi gibi) cihazınızı almayınız.

Araştırmacı olunuz. Kombinin en önemli elemanı olan ısı eşanjörünü inceleyiniz. Uzun ömürlü olmasına dikkat ediniz.

Araştırınız. Cihazınız LPG (tüpgaz) ve doğalgaz ile çalışabiliyor mu? Dönüşümleri kolayca yapılabiliyor mu?

Araştırınız. Kombi cihazı ISO 9002 ve TSEK standartlarına haiz mi?

Araştırınız. Kombi cihazı çevre dostu mu? Çevreye zararlı azot oksitlerin emisyon oranı düşük mü? ÖKOTECH amblemi var mı?

Tüm araştırmaları yaptıktan ve cihaz markasına karar verdikten sonra ana firmayı arayarak bölgenizdeki yetkili ana bayii öğreniniz. Cihazı herhangi bir yerden alarak başka bir tesisatçıya kesinlikle monte ettirmeyiniz.

Cihazı yetkili bayiden alarak mutlaka yetkili bayiye monte ettiriniz. Unutmayınız ki yetkili bayiler bu konuda özel olarak eğitilmişlerdir. Yetkili bayiler olabilecek montaj hataları mevcut ise gidermekle yükümlüdürler. Aksi takdirde her marka cihazın montajında dikkat edilecek birkaç püf noktanın ihmalinde hem sistem hem de cihazda maliyeti çok fazla olabilecek arızalar meydana gelecektir. Lütfen bu konuya dikkat ediniz ve ihmalkar davranmayınız.

Yetkili bayinin cihaz ve doğalgaz uygulaması hakkındaki bilgi ve tecrübesinin yeterliliğine dikkat ediniz. Firma yetkilisi ve ustalarının sertifikalı olup olmadığına bakınız. Tavsiye ve referanslara dikkat ediniz. Daha önce yapılmış bir sistemi ve cihazı kullanan tüketiciyi ziyaret edip mutlaka bilgi alınız.

Cihazların sadece fiyatına bakmayınız. Unutmayınız ki, fiyatı belirleyen malzeme kalitesi ile hizmetin kalitesidir. Cihaz fiyatının, üzerindeki malzeme ve emniyet düzeneklerinin kalitesiyle; verilecek yedek parça ve servis güvencesiyle; cihazın tasarruflu, uzun olmasıyla orantılı olmasına dikkat ediniz. Ucuz olanı değil, kullandıkça size ucuza gelecek olanı seçiniz.

Elektronik ateşlemeli olmasına mutlaka dikkat ediniz. Otomatik kontrol setleriyle hem tasarruflu kullanım hemde konforlun bir kullanım sadece elektronik ateşlemeli kombilerde mümkündür. Ayrıca sürekli pilot alev sarfiyatı olmadığından daha tasarrufludurlar.

Kombi cihazı kullanmaya başlayınca firma ile bakım sözleşmesi imzalayınız.

Firmanın yetkili servisleri dışında kesinlikle cihazlara müdahale ettirmeyiniz.


İGDAŞ Doğalgaz

İGDAŞ web sitesi: www.igdas.com.tr
İGDAŞ Acil: 187

DOĞALGAZ KULLANMAK NE GİBİ AVANTAJLAR SAĞLAR
Doğalgaz,kömür, linyit, fuel oille kıyaslanmayacak oranda pratik ve temiz bir yakıttır.Doğalgaz, kokusuz,kül ve artığı olmayan, aynı zamanda güvenli bir yakıttır.Yapacağınız çok basit; Düğmeye basın,doğalgaz rüyanızı gerçekleştirin.
Doğalgaz diğer yakıtlarla karşılaştırıldığında hem ucuz, hem de daha verimlidir.Doğalgaz bütçenizi sarsmadan dünyanıza sevimli bir sıcaklık armağan eder.

BAZI ÖRNEKLER
- Yakıt kaybını en aza indirir.
- Uzun zaman dilimi içinde aynı ısınma kalitesi elde edilebilir.
- Yanma verimi yüksektir.
- Ön yakıt hazırlama masrafı yoktur.
- Lpg tüpleri gibi patlama tehlikesi ve basınçlı parça tesiri yoktur.

SABİT BEDELLER
Güvence bedeli
Abonenin bir aylık tüketimine eşdeğer doğalgaz bedelidir.Sözleşme esnasında alınır.Sözleşmenin iptalinde güvence bedeli,o günkü doğalgaz bedeli ile güncelleştirilerek iade edilir.Abonenin enflasyondan kaynaklanan herhangi bir zararı sözkonusu olmaz.

SERVİS KUTUSU

Doğalgaza abone olmadan ve kapınıza servis kutusu konmadan hiçbir dönüşüm işlemi yapmayınız.
Firmanız, İGDAŞ'tan ne zaman randevu alırsa, İGDAŞ doğalgazınızı açmaya o zaman gelecektir.
Kapınızın önünde servis kutusu konulmuyorsa, doğabilecek alt yapı sorunlarından İGDAŞ sorumlu değildir.
Servis kutusu İGDAŞ'ın tasarrufundadır ve gerek görüldüğünde diğer binalar içinde kullanılabilir.

PROJE ONAYI
Tesisat dönüşümünüzü İGDAŞ'tan yeterlilik almış firma ve mühendislere yaptırmanız güvenliliğiniz açısından bir zorunluluktur. İGDAŞ tarafından dört nüsha olarak onaylanan projenizin bir nüshasını mutlaka tesisatçı firmanızdan talep ediniz.
Abone olduktan sonra tesisatçı firmanızla işe başlamadan önce aranızda mutlaka bir sözleşme yapınız. Bu ileride düşebileceğiniz olumsuzlukları önleyecektir.
Doğalgaz kullanabilmek için; doğalgazın açıldığına dair resmi gaz açılış belgesi (sözleşmenin bir nüshasını ve doğalgaz uygunluk belgesi) mutlaka almalısınız. Aksi halde yapmış olduğunuz tüketim kaçak olarak değerlendirilecek ve 5 katı cezalı tahsil edilecektir.

BACA TEMİZLİĞİ
Mevcut baca sistemleri;genellikle doğalgazla cihazlara uygun olmadığından yeni baca yaptırmanız gerekebilir. Eski bacanız aynen kullanılacaksa,mutlaka baca temizliği yaptırınız.(Baca temizliğini her yıl mutlaka yaptırınız.)

DOĞALGAZ KAZANI
Merkezi sistemli binalarda kazanınız devreye alınırken kazan firmasına baca gazı analizi yaptırarak en az %90 verimli çalıştığı raporunu alınız. Bu işlemi her sezon başlangıcında tekrarlatınız.
Eğer kazan kullanıyor iseniz yakıcıların (Kapıcıların)eğitimine özen gösterin. Doğalgaz kullanımına geçtikten sonra; İGDAŞ'ın bilgi ve onayı dışında tesisatınızda hiçbir değişiklik yapmayınız.

GAZ AÇILDIKTAN SONRA
Gaz verme aşamasında; tesisatınızın kör tıpa ile kapatılmış herhangi bir yerinde cihaz bağlatırken İGDAŞ'ın onayını alınız.


ABONE OLMAK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
1- Tapu fotokopisi (Müstakil binalar için)
Müstakil bina tek kişiye ait ise,ikametgah, bina tapusu veya arsa tapusu ile birlikte Yapı İzin Belgesi veya Emlak Beyannamesi fotokopisi istenecektir.
2- Apartmanınıza ait %51 çoğunluk kararı
Binanızdaki daire sayısı 8'den az ise,daire sahiplerinin en az yüzde 51'inin imzalı dilekçesi gerekmektedir.
Binanızdaki daire sayısı 8'den fazla ise, daire sahiplerinin en az yüzde 51'inin doğalgaza geçilmesini ve ısıtma sistemini onaylamasını gösterir Noter Onaylı Karar Defteri istenecektir.


SÖZLEŞME İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Tapu fotokopisi(ev sahibi iseniz)
Kira kontratı(kiracı iseniz)
İkametgah belgesi
Bina merkezi sistemle ısıtılıyorsa sözleşmeyi bina yöneticisi yapacaktır.

DOĞAL GAZIN ÖZELLİKLERİ
Doğalgaz küçük canlıların milyonlarca yıl süren çürümeleri sonucu oluşan, genelde petrol bölgelerinde bulunan fosil bir yakıttır. İçerisinde büyük oranda metan, daha sonra az miktarlarda etan, propan, bütan, karbondioksit, azot içeren renksiz, kokusuz, yüksek kalorili bir gaz yakıttır.

Havadan hafiftir ve açık havada uçucu özelliğe sahiptir. Kontrolü son derece kolaydır. Uygun tedbirler alındığında diğer yakıtlara göre son derece kullanımı kolay ve emniyetlidir.

Doğalgazın konut veya işyerlerindeki kullanımı sırasında olabilecek kaçak veya sızıntıların çok kısa sürede farkedilmesi için doğalgaz koku verici maddeler konularak kokulandırılır.

Doğalgaz zehirli değildir. Ancak kaçak olduğunda havadaki gaz miktarı artar, ortamdaki O2 azalır. Bun nedenle boğulma meydana gelir. Doğalgazdan zehirlenme kesinlikle mümkün değildir.

Doğalgazın içerisinde karbon oranı ve bu nedenle mavi bir alevle yanar. Yanması için gerekli hava miktarı azdır, yanma verimleri yüksektir. Bu nedenle diğer yakıtlara göre daha ucuzdur.

Doğalgazın taşınması çok kolaydır, istenilen yere kolayca nakledilir. Bu nedenle depolama maliyeti yoktur. Yakıt deposu, yer, nakliye, boşaltma ve peşin ödeme zorlukları doğalgazda yoktur. Diğer yakıtlarda yakıtın depolanması ve bunun bedelinin peşin olarak ödenmesi şarttır.

Doğalgazda kükürt yoktur. Yanma sonunda kül, is, kurum, katran gibi artıklar bulunmaz. Hem hava kirliliği yaratmaz, hem de cihazlarda sık sık temizleme gerektirmez. Diğer yakıtlarda oluşan atık maddeleri boşaltma maliyeti yoktur. Cihazların yanma yüzeylerinde artık madde oluşmadığı için cihazın ömrü artar, verimi çok yüksek çalışır. Hem enerji tasarrufu sağlanır, hem de işletme maliyetleri düştüğünden ekonomiklik sağlar. Doğalgazın kalorifik değeri çok yüksektir. Bu nedenle diğer yakıtlara göre kalori başına düşen maliyeti düşüktür.

DOĞAL GAZDAKİ TEHLİKE TÜRLERİNE KARŞI ALINACAK TEDBİRLER
Doğalgazda da her yakıtta olduğu gibi ihmaller ve dikkatsizlikler sonucunda yangın veya patlama meydana gelebilir. Ancak hatırlatmak gerekir ki doğalgaz önlemi alındığında takdirde kullanımı ve kontrolü son derece kolay bir yakıt cinsidir. Gerek cihazlarda gerekse doğalgaz şebekesi üzerinde muhtemel kaçaklara yönelik önlemler alınmıştır. Son kullanıcıya kadar olan şebeke hattı üzerinde yetkili gaz kuruluşlarınca gerekli kontrol ve testler yapılmakta ve uygunluğu verilen tesisatlara gaz verilmektedir. Şebeke hattı üzerinde gazı bir anda kesebilen vanalarla emniyet ayrıca sağlanmıştır.

Son kullanıcı için kokusuz olan doğalgaz kokulandırılarak uyarıcı hale getirilmiştir. Gaz ile çalışan cihazların bulunduğu mahale taze hava giriş sağlamak ve gaz alarm cihazı kullanmak ilk başta alınacak emniyet tedbirleridir.

Gaz kaçağı hissedildiğinde gaz vanasını kapamak, ortamı havalandırmak, elektrik düğmeleri ile oynamamak, sigara ile yaklaşmamak ve hemen 187 no’lu telefonu arayarak ilgili gaz kuruluşuna haber vermek yapılması gereken ilk işlerdir.


   

Kombi, doğalgaz, mekanik tesisat, kalorifer, ısı sistemleri hakkında merak edilenler

 

 
 
 
   

Copright © 2012 www.elsamuhendislik.com Tüm Hakları Saklıdır

Dizayn ReelInternet